Nieto, Chaman (Şaman) serisinin üretimine 2016 yılında başlamıştır. Hayatı idame (survival) kategorisinde büyük başarı kazanan bu seri, doğadaki en zor şartlar düşünülerek ortaya koyulmuştur.
Chaman serisinde farklı modeller, değişik sap ve çelik seçenekleri bulunmaktadır. 141 Chaman Macro AK B, bu serideki en büyük bıçağın bir küçüğüdür ve serinin en üst kalitesini temsil etmektedir.
Bu bıçak, A.C.A.E (Asociacion de Cuchilleros Artesanos de España) yani İspanyol bıçak üreticileri topluluğunun usta üyesi ve aynı zamanda hayatta kalma teknikleri konusunda uzman olan Manuel de la Torre ile Nieto iş birliğiyle tasarlanmıştır.
Toplam uzunluğu 27 cm olan bıçakta, 5,33 mm kalınlığında N690 çelik kullanılmıştır. Böhler firması tarafından üretilen N690, Japon VG-10 çeliğinin geliştirilmişidir. N690, ayrı bir kategori kabul edilen toz metaller sayılmazsa, paslanmaz çeliklerin zirvesinde yer almakta ve bıçak endüstrisinin kaliteli ürünlerinde son derece yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yuvarlak uç (drop point) yapısındaki bıçağın, uç kısmının arkasının inceltilmesiyle saplanabilme niteliği artırılmıştır. Ağız açımı düz (flat grind) şekilde yapılmıştır ve ağız açım çizgisi, namlunun ortasının biraz gerisinde (high saber grind denebilir) bulunmaktadır. En, kalınlık, çelik kalitesi vb. etkenler hesaplanarak sağlam ve keskin bir yapı elde edilmiştir.
Bıçağın sırtı da yuvarlatılmıştır ve bu sayede batoning sırasında (Bıçağın balta görevinde kullanımıdır. Keskin kenar kesilecek objeye dayanır ve genellikle tahta bir çubukla -ki ‘‘baton’’dur bu- bıçağın sırtına vurularak kesim yapılır.) baton’un zarar görmesi engellenmiştir. Kavramaya yardımcı çentikler (jimping), bıçağın kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Keskin kenarın en altında bulunan minik çentik, saplayarak kesmeye başlamaya hizmet etmektedir. Namlu ile sap arasında engel teşkil eden, koruyucu tırnak görevinde bulunan, yuvarlak çıkıntının üzerinde kordon deliği (lanyard hole) bulunmaktadır. 6 mm’lik bu delik, yay matkabı (bow drill) yöntemiyle ateş yakılması sırasında, döndürülen çubukları desteklemeye yarayan yuva olarak kullanılabilmektedir.
Sap malzemesi olarak, kırmızı astarlar üzerine takılan, kıvırcık huş ağacı (abedul) kullanılmıştır. Kıvırcık huş ağacı, soğuk iklimlere dayanıklı bir ağaçtır. Özellikle İskandinav bıçaklarının sap malzemesi olarak karşılaşılan bu ahşap, sert ve desenli yapısıyla işlevsel ve estetiktir. Sapın iyi kavrandığını ve genel olarak başarılı bir ergonomiye sahip olduğunu belirtmek gerekir. Sap malzemesi cıvatalarla sabitlenmiş olduğundan kolaylıkla sökülüp takılabilmektedir.
Bıçağın, uzatılmış kuyruğu (extended tang) bulunmaktadır. Saptan dışarı taşan kısmı vurup parçalama amaçlı kullanabilirsiniz. Uzatılmış kuyruk; baş aşağı tutuşlarda başparmak tutunmasına yardımcı olma, ateş başlatıcı çubuk kullanma, ezilecek cisimleri kavrama amaçlarına yönelik bir dizi çentik taşımaktadır. Uzatılmış kuyruk üzerinde, oval hatlı, kordon deliği (lanyard hole) de yer almaktadır.
141 Chaman Macro AK B, değişik pozisyonlarda taşınabilen, siyah renkteki deri kılıfıyla sunulmaktadır. Kılıf üzerindeki kırmızı dikişler, bıçaktaki astarla uyumludur. ‘‘Kit’’ donanımına sahip bıçağın ek aksesuarları şunlardır:
Bıçak ve deri kılıfın yanında; kılıfa takılıp çıkarılabilir kapaklı ek bölüm (alet kesesi), ateş başlatıcı çubuk, düdük, 3 metrelik paraşüt ipi (550 paracord), elmastan bileme aleti ve sinyal aynası (helyograf).
Tam Uzunluk |
: |
27 cm |
Namlu Uzunluğu |
: |
14,5 cm |
Et Kalınlığı |
: |
5,33 mm |
Ağırlık |
: |
332 g |
Çelik Cinsi |
: |
N690 |
Sap Cinsi |
: |
Huş Ağacı |
Not: Aksesuarların rengi, fotoda görülenden farklı olabilir.
Dünyada bazı bölgeler bıçaklar için kültürel birer merkez (Solingen, Seki/Gifu, Mora vb. gibi) konumundadırlar. İspanya’nın güneydoğusunda yer alan Albacete kenti (Albacete ismi Arapça Al-Basīṭ kelimesinden türemiştir.) de bunlardan biridir. Bıçakla birlikte anılmaya başlanması 17. yüzyılın sonlarına denk düşmektedir. 20. yüzyılın başlarında, pek çoğu küçük olan, endüstriyel üretim tekniklerinin uygulandığı fabrikalar ortaya çıkmıştır. Üretim tekniklerindeki modernleşme, geçen yüzyıl boyunca, Albacete’de de devam etmiş ve çakı-bıçak kadar onlarla ilgili donanımların da seri şekilde üretilmesine geçilmiştir.
Nieto’nun kökleri 20. yüzyılın başına kadar uzanmaktadır. Bıçak yapımcılığı babaların oğullarına öğrettiği bir meslek şeklinde sürmekteydi. 1957 yılında Miguel ve İnnocencio babalarının yanında faaliyete geçtiler; ancak ne resmî bir markaları ne de üretim kapasiteleri bulunmaktaydı. Ürünlerini bir bavul ve motosiklet ile fuarlara götürüyorlardı. Buna karşın zamanın en güzel ve ileri ürünlerini ortaya koymaktaydılar. Her iki kardeş 1980 yılında yollarına ayrı devam etmeye karar verdiler ve Miguel Nieto kendi adını markalaştırdı. Kendi oğullarıyla yola devam eden Miguel Nieto; 1987 yılında fabrikasını, Miguel Nieto SL. adıyla, şu an bulunduğu alana taşıdı.
Büyük bir aile şirketi olan Nieto, 3.000 m2 üzerine kurulan fabrikasında 70 çalışanıyla günde 4.000-5.000 adet bıçak üretmektedir. Teknolojiyi yakından takip eden firma, makine parkurunu sürekli yenilemekte ve 97 ülkeye ihracat yapmaktadır. Yüzde yüz İspanya yapımı olduğunu vurguladığı ürünlerinin yüzde 60’ını ihraç eden şirket, yüzde 80’in üzerinde el işçiliği ile yoluna devam ediyor. AR-GE faaliyetlerine önem veren Nieto, ürünlerinde çelik dâhil olmak üzere yerli malzemelerin kullanılması için de çalışmalarda bulunmuş ve mesafe katetmiştir. Buna karşın, dünyadaki en ileri düzeyi yakalama adına çok tutucu davranmamaktadır.
Müşteri memnuniyetini ön planda tutan tecrübeli firma en kaliteli ürünleri uygun fiyatlara sunmayı amaçlamaktadır. Nieto, kendisini günümüzdeki konumuna taşıyan unsurları; en son teknolojileri kullanmak, geleneklere bağlılık ve yüksek kalite arayışı olarak açıklamaktadır.